Хара-хачи-бу

Все още си спомням добре как преяждах, когато бях студент. Купувах си толкова много храна, че моите приятели често смятаха, че пазарувам поне за две хранения. Но това не беше така. Хапвах си, преяждах си и всичко беше просто прекрасно.

Още по-ясно обаче, си спомням деня, в който престанах да преяждам. Беше началото на лятото и трябваше да изляза за среща с приятели. Но не можех. Защото исках да дочета една изключителна история, която ме вдъхнови да променя начина си на хранене.

Колко е важно как се храним

Всички сме чували част от историята на Джон Рокфелер - един от най-богатите хора и филантропи на всички времена. Той работи от малък и наистина обича да се труди. В един момент обаче, в средата на 50-те си години, Джон е вече изтощен.

Безкрайните ангажименти и стресът са изцедили амбициозния предприемач. Лекарите го предупреждават, че ако не намали темпото едва ли ще работи още дълго. И тогава Джон решава решава да се погрижи за здравето си.

Специалистите му налагат три правила, които да следва, за да възстанови и запази доброто си здраве:

  1. Никога и за нищо не се тревожи.

  2. Прави редовно физически упражения на открито.

  3. Храни се така, че да не преяждаш.

Всеки знае колко вреден е стреса и колко е полезен е спорта. Но толкова ли е важно да не преяждаме?

Оказва се, че наистина е така. Когато си хапнем повече, отколкото имаме нужда, храносмилателната система се претоварва, а това води до забавяне и на много други процеси в тялото.

Джон Рокфелер поел контрола върху тялото си и живял почти 100 години.

Хара-хачи-бу

Когато споменаваме дълголетници, не можем да пропуснем японците. Има много проучвания, които търсят отговор на въпроса, защо в страната на изгряващото слънце има толкова много столетници? А една от причините отново е свързана с храненето.

Ако посетиш остров Окинава, мястото с най-много столетници в Япония, един от най-честите изрази, които ще чуеш е хара-хачи-бу. Местните го използват преди и след хранене и той буквално означава “стомахът ми е пълен на 80%”. Те смятат преяждането за изключително вредно и затова постоянно се подсещат, колко е важно да се храним с мярка.

Културата на японците е всъщност толкова фокусирана върху правилното хранене, че те дори използват малки съдове, за да не приемат огромни количества храна. Освен това се хранят и по-често през деня, не 3, а 5 пъти.

Нови навици за нов живот

Когато се храним без да преяждаме, тялото ни успява да обработи по-добре и по-бързо храната, която приемаме. Това позволява и на други органи да работят по-добре, защото стомахът не ги притиска. Но как да постигнем всичко това?

Най-лесният начин да се преборим с преяждането е като установим количеството храна, което ни засища. А то е това количество, което ни позволява да се чувстваме леко и приятно в собственото си тяло. Ако можеш да хапнеш още нещо веднага след закуска, обяд или вечеря, това е знак, че целта е постигната. С малко търпение и много тестове ще успееш да намериш баланса и да бъдеш “хара-хачи-бу”.

Може би този начин на хранене не е основната причина за дългия живот на Джон Рокфелер или големият брой столетници в Япония. Но той със сигурност помага за това, защото влияе пряко върху начина, по който тялото ни функционира. А ако се грижим правилно за тялото, то със сигурност ще се погрижи за нас.

Най-малкото ще се чувстваме по-леки и приятно в собственото си тяло.

  1. Да се храним без да преяждаме

    • историята на Джон

  2. Хара-хачи-бу

    • Япония - След време разбрах, че в Япония дори има специален израз, който местните употребяват, за да отбележат, че не са преяли - Хара-хачи-бу.

  3. Ефект върху тялото

    • обработва се по-добре и бързо храната

Previous
Previous

Какво е медитацията и как да медитираме?

Next
Next

Защо най-добрите идеи идват винаги, когато съм под душа?